Werken met je ikken – Voice Dialogue

Wat is Voice Dialogue?

Een combinatie van denken en doen levert in coaching vaak het meeste op. Een methode die je helpt om dingen anders te gaan doen is Voice Dialogue. We gaan in gesprek met alle kanten of ikken van jou die zich met je vraagstuk bemoeien. Daardoor krijg je meer inzicht in jezelf, in waarom je doet wat je doet. En je gaat je mogelijkheden beter benutten. Dat is wat  Voice Dialogue je biedt.

 

Coachen met Voice Dialogue

De psycholoog Jung legde de basis: elk mens bestaat niet uit een ondeelbare persoonlijkheid maar uit meerdere subpersoonlijkheden of ‘ikken’.
Die ikken hebben allemaal hun eigen idee over wat goed voor jou is. Ze zijn allemaal op enig moment in je leven gekomen toen je ze nodig had. Zo hebben veel mensen een pusher ontwikkeld, een ik die ervoor zorgt dat je nog even doorgaat ook al heb je geen zin meer. Handig wanneer er even flink werk verzet moet worden voor iets dat je belangrijk vindt, zoals een examen of een deadline. Maar totaal uitputtend wanneer je pusher zo machtig wordt dat hij altijd bepaalt wat je doet. En je dus altijd doorgaat, jou niet toestaat om soms even de stekker eruit te trekken.
De pleaser  kennen veel mensen ook. Toezeggen dat je die klus nog wel even erbij neemt zodat je collega’s of die interne klant je daarvoor enorm waarderen, en jou een sympathieke collega vinden. ‘Op zich niks mis mee, integendeel’ zullen de meeste mensen zeggen.  Soms krijgt een pleaser echter zoveel invloed dat je altijd maar ‘ja’ zegt, op elk verzoek. En dan kom je in de problemen.
Meer invloed van andere ikken is dan nodig. Ikken die ervoor zorgen dat je ook eens de boel de boel laat en geniet van de avond thuis. Die je helpen om op een prettige manier en zonder schuldgevoel ook soms ‘nee’ te zeggen. In de coaching gaan we op zoek naar ikken die ook in jou leven maar die door de ‘zwaargewichten’ aan het oog onttrokken worden. En je gaat leren om je sturing op al die ikken te verbeteren.  Zodat jij gaat bepalen wanneer jij welke ik de ruimte geeft.

Dat is waar coachen met Voice Dialogue over gaat. Zicht krijgen op je ikken. Meer profijt hebben van onbekendere ikken en die beter gaan aansturen.