EMDR

Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort EMDR, is een techniek voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een nare ervaring.
Wanneer je in je werk iets vervelends hebt meegemaakt en dit belemmert je nog steeds, dan kan EMDR helpen om dit te verminderen.  Denk daarbij bijvoorbeeld aan een presentatie die de mist is ingegaan, een conflict met een collega, gesprekken die als bedreigend ervaren zijn.

Hoe werkt EMDR?

Dat EMDR werkt is wel duidelijk inmiddels uit onderzoek, maar hoe het precies werkt nog niet helemaal. In ieder geval lijkt het erop dat het natuurlijk verwerkingssysteem door EMDR wordt gestimuleerd. Herinneringen worden zonder de oorspronkelijke spanning, in het lange termijn geheugen opgeslagen.
Ik zal je vragen je aandacht op een specifiek detail van de gebeurtenis te richten. Terwijl je dat doet vraag ik je tegelijkertijd je aandacht op mijn vingers te richten die ik dan voor je ogen heen en weer beweeg. Deze combinatie van concentratie en je richten op een afleidende taak, zorgt ervoor dat de spanning geleidelijk aan vermindert.
Het effect is dat je je de gebeurtenis nog wel herinnert, maar niet meer de eerdere spanning erbij ervaart. Waardoor je bepaalde situaties weer durft aan te gaan, of nieuwe dingen durft uit te proberen.