Training Weg met werkstress

Een training voor medewerkers die hun werkstress willen verminderen.

Te veel werkstress is naar en ongezond. Maar helaas bij veel mensen aan de orde van de dag. Reorganisaties, werkdruk en bijvoorbeeld angst om te falen leiden bij veel mensen tot spanningen. Op sommige factoren heb je als medewerker geen invloed. Een reorganisatie kun je niet tegenhouden, en ook de hoogte van targets is vaak een gegeven. Maar op sommige andere aanjagers van stress heb je wel degelijk invloed.
In deze training leer je welke dat zijn en wat je anders kunt doen. Zodat je, ook in lastige omstandigheden, toch op een prettiger en gezondere manier aan het werk bent. 

De training ‘Weg met werkstress’ is de afgelopen jaren ontstaan vanuit de effectieve begeleiding van vele cliënten met werkstress en (dreigende) burn-out. Recente inzichten en gevalideerde technieken zijn hieraan toegevoegd. De groepsgewijze aanpak in combinatie met individuele sessies zorgt ervoor dat de inzet zoveel mogelijk vruchten afwerpt.

 

Opzet van de training
Drie groepsbijeenkomsten afgewisseld met individuele coachsessies. Het programma is gebouwd op twee aangrijpingspunten waarmee de deelnemer invloed kan uitoefenen op stress-situaties. Door dat wat je doet (gedrag) te veranderen, kun je effectiever of meer ontspannen reageren. Door wat je denkt te veranderen, ontstaat een meer ontspannen gevoel.

De training vindt plaats in groepen van 5 tot 12 deelnemers. De locatie van de training verzorgt de opdrachtgever. Indien mogelijk heeft een relaxte omgeving de voorkeur.

 

1e blok Grip op je gedrag

Groepsbijeenkomst: 

  • In beeld krijgen van je gedrag in stress-situaties en het verkennen van alternatief gedrag.
  • Leren meer gebruik te maken van andere kanten van je persoon om stress te verminderen. 

Individuele sessie met coach:

  • Met de coach aan de slag om de kant van jou die je meer wil inzetten in stress-situaties, te versterken.

 

2e blok Grip op je gevoel

Groepsbijeenkomst:

  • De kracht van gedachten verkennen in relatie tot gevoelens.
  • Leren vergroten van je mentale weerbaarheid.
  • Optioneel: fit in je lijf.


Individuele sessie met coach:

  • Met de coach aan de slag om de inzichten en vaardigheden uit bijeenkomst 2 te integreren met die uit bijeenkomst 1. Mogelijkheid om met EMDR te werken indien nodig.

 

3e blok: Grip houden

Groepsbijeenkomst:

  • Verankering.


Individuele sessie met coach:

  • Na enkele weken toepassen in de dagelijkse praktijk volgt reflectie en verankering met de coach aan de hand van deze ervaringen.

 

Omvang van de training

Groepsbijeenkomst blok 1:   1 dag
Groepsbijeenkomst blok 2:   1 dag
Groepsbijeenkomst blok 3:    0,5 dag
Individuele sessie met coach:   3 x 1,5 uur

De werkvormen zijn een afwisseling van kennisuitwisseling, uitproberen, oefenen.

 

Theoretische uitgangspunten

Positieve psychologie
We kijken naar wat je nodig hebt om met meer voldoening en gezonder met je werk om te gaan. Niet het ‘probleem’ staat centraal maar zinvolle manieren om een positieve invloed te hebben op situaties die jou stress opleveren.

Voice dialogue
Voice dialogue is een verrassende, avontuurlijke en niet oordelende methode die vaak leidt tot diepgaande inzichten en blijvende resultaten. Je keuzevrijheid in gedrag wordt er groter door. 

Mindfulness en ontspanning
Je leert een aantal praktische en haalbare technieken die hun oorsprong hebben in o.m. Mindfulness. Ze helpen je om in de dagelijkse dynamiek meer rust te vinden.

RET
Dit is een methode om ongewenst gedrag of emoties van jezelf om te buigen naar meer effectief gedrag of effectievere emoties. Het houdt in dat je effectiever wordt door je gedachten te veranderen.

EMDR
Soms zitten nare ervaringen je in de weg waardoor het erg lastig wordt om anders met je werk om te gaan. De herinnering eraan levert zoveel spanning dat het je niet lukt om ontspannen te functioneren. In dat geval kan het zinvol zijn dit ‘dode hout’ eerst eens weg te kappen, zodat er rust in je hoofd komt en er weer ruimte ontstaat voor groei. In (eventueel extra) individuele sessies kan EMDR hiervoor worden ingezet.

 

Geïnteresseerd?

Neem gerust contact op voor meer informatie!

Bewaren

Bewaren